• In de media

    PRIMEUR – De allereerste kassperziebonen van onze vaste teler Peter Hollander. Een fenomenaal product! Kwaliteit waar je u tegen zegt! De eerste binnenkomst is inmiddels Read More

  • In de media

    ‘Bij deze bonen moet je oog hebben voor de rijpheid’ Peter Hollander runt samen met zijn vrouw Paula al veertig jaar het tuinbouwbedrijf ‘De Echte Read More

  • Held van de Smaak

    Peter Hollander uit IJsselmuiden verkozen tot Held van de Smaak van Overijssel Hollander kreeg de prijs voor zijn eigen geteelde sperzieboon. De verkiezing staat dit Read More

Raapstelen

Raapstelen behoren tot de zogenaamde ‘vergeten groenten’. Het is een voorjaarsgewas dat behoort tot de familie van de Brassica en is rijk aan vitaminen(C) en mineralen(ijzer). Dat het om een koolsoort gaat proef je duidelijk als je op een verse stengel bijt. We telen al heel lang raapstelen en we merken dat er mede door de bovengemiddelde aandacht in de media steeds meer belangstelling voor komt. De sappige blaadjes en knapperige stelen zijn lekker in stamppot en salades.


Ontstaan/historie

Onze familie teelt al heel lang raapstelen. Het is een echte Hollandse traditie, waarbij in het westen van het land vooral de kleine raapstelen worden geteeld. In volwassen stadium kennen we ze als meiraap. Hier telen we de lange, grove en zachte ‘Namenia’, die zo’n 40 centimeter hoog wordt en geen echte knol maakt. Deze grote raapstelen zijn vooral populair in het oosten van het land en Duitsland.

Het groeiproces

De raapstelen staan bij ons in het koelste deel van het bedrijf. Het is een typische voorjaarsteelt. Wij zaaien ze rechtstreeks in de mooie veengrond, die uitstekend geschikt is voor dit kwetsbare gewas. Raapstelen zijn namelijk heel erg gevoelig voor schimmelziekten. Je kan ze dus eigenlijk niet of nauwelijks water geven, want dat geeft een te hoge luchtvochtigheid tussen het gewas.

De veengrond in de polder is een zogenaamde opdrachtige grond. De polder ligt zo laag dat het water in de vorm van kwel omhoog komt. Daarom hoeven wij de planten bijna geen water te geven en groeien ze vanzelf tot wasdom. Bijzonder is de zachte structuur die de planten daardoor krijgen.

Wij hechten grote waarde aan de kwaliteit van ons product. De raapstelen worden met de hand gesneden en netjes in de kist gelegd, zonder geel blad en wortels. Het is een uniek product voor de groentespeciaalzaak. Wij oogsten ’s morgens vroeg voor dag en dauw, wanneer het gewas mals en fris is. Zodra de zon de kas verwarmt, staan de verse raapstelen al in de koelcel.

Het seizoen loopt van februari tot eind juni. Daarna wordt het te warm voor dit kwetsbare gewas. In de winter duurt het dertien weken tussen zaai en oogst, in de zomer maar vier weken.